уторак, 18. новембар 2014.

Episkop Slavonski Jovan

Episkop Jovan (Ćulibrk) je rođen 16. aprila 1965. godine u Zenici. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u (Bosanskoj) Gradišci. Južnoslovenske jezike i književnosti studirao na univerzitetima u Banjaluci i Zagrebu, gde je diplomirao na Katedri za stilistiku radom o Milošu Crnjanskom, za koji je dobio Brankovu nagradu „Matice srpske“ 1991. godine.

Teologiju je studirao na Pravoslavnim bogoslovskim fakultetima u Beogradu i u Srbinju. Magistarske studije iz jevrejske kulture pohađao je u Spomen-ustanovi Jad Vašem i na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Magistarski rad je odbranio kod dr Davida Bankira, šefa Međunarodnog instituta za proučavanje Holokausta u Jad Vašemu. Trenutno priprema doktorat iz iste oblasti sa dr Joavom Gelberom.

Govori engleski, ruski i hebrejski, služi se nemačkim, grčkim i sa nekoliko slovenskih jezika.

Kao iskušenik bio je od 1991. godine u manastiru Savina, a 1992. prešao u Cetinjski manastir, gde je zamonašen uoči Ivanjdana 1993. godine.

Od 1993. do 2003. godine predavao je književnost, srpski i slovenski jezik te opštu istoriju i bio sekretar Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju.

Član je Komisije Svetog Arhijerejskog Sinoda za prevod Starog zaveta. Član je Odbora za Kosovo i Metohiju Sabora SPC.

Нема коментара:

Постави коментар