уторак, 8. април 2014.

Neke hrišćanske zajednice u SRJ (prvi deo)


Slovačka evangelistička crkva


Sedište ove verske zajednice nalazi se u Novom Sadu (sedište za SRJ), u Karadžićevoj ulici br. 2. Lider na nivou SRJ je dr Andrej Beredi - episkop. Slovačka evangelistička crkva ima tri seniorata (ogranka) i to: bački, banatski i sremski. Na teritoriji SRJ ima oko 55.000 članova odnosno oko 75 posto Slovaka su članovi ove verske zajednice.

Sedište zajednice na teritoriji Beograda je u Boljevcima, Ulica maršala Tita br. 122. Zajednica ima tri objekta. Pored objekta (sedišta) u Boljevcima poseduje i objekat u Dobanovcima, u Ugrinovačkoj ulici, i objekat u Ašanji. Starešina zajednice za teritoriju Beograda je Jovan Vinković - u Boljevcima. Na ovoj teritoriji živi oko 2450 članova ove zajednice. Najviše ih je u Boljevcima oko 2.000, zatim u Dobanovcima oko 300 i u Ašanji oko 150. Jovan Vinković je završio Teološki fakultet u Bratislavi. Koordinaciono telo slovačkih evangelističkih crkava nalazi se u Ženevi - Švajcarska, a sve zajedno su uključene i u Svetski luteranski savez.

Sveštenici ove zajednice imaju posebnu ode-ću i manji broj relikvija. Članovi ove zajednice nalaze se na našim prostorima još od XVII veka. Dva njihova najstarija objekta (crkve) sazidana su 1776. godine, objekat u Pazovi, i 1755. godine, objekat u Bačkom Petrovcu.

Zajednica se finansira iz dobrovoljnih priloga,ali svaki član plaća odre|enu sumu godišnje, takozvani parohijal, od obrađivanja zemljišta koje je u posedu zajednice. Pored ovih redovnih prihoda zajednica može da računa i na pomoć iz inostranstva (iz Ženeve), ali samo kada su u pitanju značajniji projekti (izgradnja crkava i sl.). Članstvo ove zajednice je jednonacionalno, odnosno čine ga isključivo Slovaci. U poslednjih nekoliko godina ovu versku zajednicu posećivali su misionari iz Švedske, Danske i Norveške.

Anglican Chaplaincy Of Sent Mary In Belgrade

Aktivnost ove crkve prvi put je zabeležena u Beogradu sredinom 2.000.godine. Crkvu predvodi sveštenik Philip Warner (Filip Vorner) iz Velike Britanije. Sedište joj je u Višegradskoj ulici br. 23 (prostorije Karitasa). Za sada se ne zna broj članova.

Počeci rada anglikanske crkve vezuju se za 597. godinu, kada je Papa Grgur Veliki poslao Sv. Avgustina da donese jevanđelje narodima Engleske. Sve do vremena Henrija VIII, Anglikanska crkva je podržavala papu. Ljut na papu što nije hteo da mu dozvoli razvod braka sa suprugom koja nije mogla da mu rodi sina, Henri VIII se odvojio od rimske crkve i sebe proglasio poglavarom crkve na zemlji.

Za vreme vladavine Kraljice Viktorije (1937-1901) zvanično je osnovana anglikanska verska zajednica. Ona se deklariše kao svetska porodica svih crkava koje priznaju biskupa kanterberijskog kao glavnog biskupa. Aktivnost anglikanaca prisutna je u gotovo svim zemljama sveta. Cilj ove zajednice je da služi potrebama naroda u Engleskoj. U tom smislu pokušava da ostvari dobre kontakte i sa pravoslavnom crkvom i sa rimskom katoličkom crkvom. Istovremeno smatraju da je njihovo delovanje pomoć u prevazilaženju razlika između ove dve crkve. Anglikanci ističu da njihova crkva nije ni katolička, ni protestantska, ali da ima karakteristike obe.