уторак, 19. август 2014.

Neke hrišćanske zajednice u SRJ/SCG (četvrti deo, Roman Miz)

Evangeličko-metodistička crkva u SCG ima oko 1.500 vernika, većinom u Vojvodini. Na tom području deluje 14 lokalnih crkava, ujedinjenih u okrug. Na njegovom se čelu nalazi superintendant, kome je sedište u Novom Sadu. Imaju sedam aktivnih sveštenika i trojicu u penziji, zatim osam laičkih propovednika. Svešteničku službu obavljajju i žene pa je i sadašnji superintendant – žena. Kandidati za pastirsku službu studiraju na Teološkom fakultetu "Jan Hus" u Pragu, zatim u Birmingenu i drugdje. Metodisti izdaju na srpskom jeziku časopis "Glas jevanđelja", a na slovačkom jeziku – "Cesta života".

Protestantska evanđeoska crkva pojavljuje se pod raznim imenima, jer ima više ogranaka, a sama se donedavno zvala Hristova pentekostna crkva. Deluju i u čisto rumunskim sredinama. Pojedine lokalne crkve, a njih u SCG ima oko 180, koje su inače samostalne, učla- njene su u Savez evanđeoskih crkava u SCG. Na čelu Saveza je predsednik. Sedište predsednika za Vojvodinu je u Novom Sadu. U SCG ima oko 3-4 hiljade odraslih članova. Zajedno sa baptistima imaju hrišćansko-humanitarno udruženje "Hleb života". Godine 1996. osnovan je u Novom Sadu Protestantsko-teološki institut, na kojem studije traju dve godine. Na Institutu predaje 14 profesora. I u Ledincima deluje dvogodišnja teološka škola. Pentekostna crkva (hram Svete Trojice) u Beogradu izdaje list "Hrišćanski pregled".

уторак, 5. август 2014.

Neke hrišćanske zajednice u SRJ/SCG (treći deo, Roman Miz)


Evangelička hrišćanska crkva augsburške veroispovesti u Srbiji - Vojvodini ima oko 10.500 vernika, koji su po nacionalnosti Mađari, organizovani u 18 crkvenih opština. Toliko imaju i crkava ili molitvenih domova. Na čelu je superintendant, kojem je sedište u Subotici. Osim njega službuju još dvojica sveštenika, dva lektora i dvojica propovednika. Imaju Evangeličku omladinsku organizaciju. U svim crkvenim opštinama postoje organizacije žena. Imaju tri hora. Ne izdaju periodične publikacije, ali putem radija emitiraju svoje programe.

Pripadnika Hrišćanske reformatske crkve ima nešto manje od 20 hiljada, prvenstveno Mađara po narodnosti. Orginizovani su kao biskupija sa biskupom na čelu, koi ima sedište u Feketiću. Biskupija je podeljena na seniorate u Bačkoj i Banatu. Vrhovni zakonodavni i upravni organ je Sinod. I u toj Crkvi službuju žene kao sveštenici. Svih sveštenika u biskupijama ima oko 20, a toliko imaju i crkava i kapela. U oba senio-rata deluje 18 parohija. Kandidati za sveštenike studiraju na bogoslovskim fakultetima u Beču, Budimpešti, Debrecenu i Klužu u Rumuniji. Na mađarskom jeziku izdaju godišnji kalendar-almanah "Református évkönyv" ("Reformatski godišnjak") i mesečni list "Református élet" ("Reformatski život").